Filmpje over oude granen, gepubliceerd door Wervel vzw 
​​​​​​​
Les blés d'or (Gouden graan, 34 min, 2004) werd in Frankrijk gemaakt in samenwerking met het Réseau Semences Paysannes (Zaad in boerenhanden). De film snuift de sfeer op van een ontmoeting tussen boeren, bakkers, wetenschappers en dietisten over hun gezamenlijke passie: tarwe. Glutenintolerantie, de geschiedenis van tarwe, de oude rassen en de kunst van zuurdesembrood worden op een inspirerende manier aan elkaar gelinkt. De grote agrobiodiversiteit in tarwe en de daaraan gekoppelde kennis is praktisch verdwenen met de genetische erosie in de landbouw de laatste eeuw.


??
Meel of bloem
 De graankorrel wordt, met de waterkracht, gemalen tussen onze molenstenen tot we een fijne substantie hebben.  In het meel zitten alle delen van de graankorrel, integraal.

Bij bloem daarentegen gaan we een stap verder en zeven het meel.  Als eindresultaat hebben we bloem, kriel of kortmeel en zemelen.  

Ons meel en onze bloem bevatten de kiemen van het graan.  In een industriële molen worden die voor het malen weggenomen om tarwekiemolie te maken.  De kiemen bevatten essentiële voedingsstoffen en vitaminen.  De olie maakt onze producten ook minder houdbaar.  Liefst verbruiken binnen de 2 à 3 maanden.
image-default.jpg


Tarwemeel:   100 % volkoren

Tarwebloem: witte bloem

image-51686-rogge.jpg?1451418588212


Rogge heeft een smalle korrel en het meel is licht grijs van kleur.  Rogge malen we met de molenstenen.

image-51686-rogge.jpg?1451418588212


Haver, gerst en  voedertarwe  worden in de molen geplet als veevoeder. Ook die bewerking gebeurt met waterkracht.

image-51686-rogge.jpg?1451418588212


Ruwe spelt wordt met de molenstenen gemalen, met de kafjes eraan, eveneens voor veevoeder.

Speltmeel kan gebruikt worden voor heerlijke pannenkoeken.  Recept: hieronder


image-51686-rogge.jpg?1451418588212

We malen de granen enkel met waterkracht. 
De granen worden geleverd door lokale boeren die oude graansoorten telen.  Granen, die gedurende eeuwen in de regio zijn gecultiveerd maar door o.m. de import van glutenrijke granen zijn verdwenen.  We werken samen met het granennetwerk van Pajottenland, dat deze oude graansoorten terug wil valideren.  Informatie over oude graansoorten in de film "gouden graan" 


Tarwemeel, speltmeel, roggemeel of bloem zijn te koop in de molen.  Elke zondagnamiddag tijdens zomerperiode, als we aanwezig zijn  of op afspraak.  Stuur ons  een sms naar: 0473 / 79 19 86 of mail: heetveldemolen@gmail.com. 

​Alle producten worden gemaakt en verkocht door vrijwilligers in de Heetveldemolen.
De opbrengst is ten voordele van de vzw Heetveldemolen om de molen draaiend te houden.
     

Recepten
Speltpannenkoeken
Ingrediënten
  • Melk 650 ml
  • Gist  10 gr
  • Suiker 30 gr
  • Eieren (3)
  • Vanille
  • Speltmeel  375gr
  • Zout
  • Boter 180 gr (gesmolten)
In volgorde de grondstoffen goed mengen en laten rijzen tot het dubbel van het beslag.Bakken, ci 20 pannenkoeken



Malen



Hiernaast zie je een foto van de maalstoel.
In de grote ronde houten kist draaien de molenstenen.
Het geheel wordt aangedreven met waterkracht.
Met de maalstoel malen we tarwemeel, speltmeel en roggemeel.
image-38348-molensteen_kl.jpg?1446071291018
image-38346-motor_kl.jpg?1446071631094



Deze motor is een Crossley ééncilindermotor van net na de tweede wereldoorlog.  Hij werd gebruikt om de bloemmolen aan te drijven en kon ook, wanneer er gebrek was aan water, de molenstenen en het luiwerk in beweging brengen.  Hij is nu aan revisie toe.
image-53649-midget klein.jpg?1452021674561


Dit is de Midget Maxima Roller Mill.  Een bloemmolen van na de tweede wereldoorlog.  Een eerste stap na de traditionele molenstenen naar een mechanische maalderij. Met die molen werd bloem gemaakt. Momenteel wordt die niet meer gebruikt.